Interviu cu Jose Gaspar, cel care a adus bucătăria portugheză în București

05/12/2019

Jose Gaspar este un portughez îndrăgostit de țara lui. Și pentru că nici România nu i-a plăcut mai puțin, și-a dorit să creeze aici un concept de restaurant 100% portughez, de la echipa din bucătărie, până la ingrediente, vin și… fado. Am stat de vorbă cu Jose după unul dintre recitalurile de fado care au loc la Dancing Lobster în fiecare lună. Și zău că ne-a convins că nu trebuie să mai ratăm vreo ocazie de a lua prânzul sau cina în singurul restaurant portughez din București

Există vreo asemănare între gastronomia din România și gastronomia portugheză? Dacă da, care. Dacă nu, de ce nu, fiindcă, se știe, de pildă, limbile română și portugheză sunt foarte asemănătoare.

Da, în ciuda faptului că portughezii preferă vietățile marine, carnea de porc, vita sau puiul au un loc foarte important în dieta lor. Cârnații, sângeretele, șoricii de porc, puiul pe grătar cu piri piri sunt preparate foarte populare în Portugalia.Chiar și sarmalele românești sunt foarte asemănătoare cu calamarii umpluți, diferența fiind frunzele de varză.

Ai încercat să faci vreodată un fusion între cele două gastronomii?

Noi la Dancing Lobster vrem să oferim românilor o experiență veritabilă portugheză, deci nu m-am gândit la asta, însă în Portugalia există restaurante gestionate de români care au realizat cu succes această idee, deci se poate.

Nu e greu să faci un restaurant cu fructe de mare într-un oraș care nu e la mare?

Este mai degrabă un efort suplimentar de promovare a acestui tip de meniu pentru că românii nu sunt consumatori de pește și fructe de mare la scară largă. De aceea, nici nu sunt multe restaurante cu acest specific iar furnizorii au o ofertă limitată. În Portugalia, consumul mediu de pește pe cap de locuitor este de aproape 8 ori mai mare decât în România și dublu față de media europeană.

De unde vin fructele de mare la Dancing Lobster, cine vă sunt furnizorii?

Aproape 90% din ingrediente sunt aduse din Portugalia, cu avionul, de 2-3 ori pe săptămână. Această frecvență ne ajută să ne ținem promisiunea făcută clienților noștri, aceea de a servi doar pește și fructe de mare proaspete.

Care sunt principalele caracteristici ale gastronomiei portugheze?

Portugalia este o țară în care poporul are o relație de dragoste cu peștele și cu fructele de mare, de la aproape tot ce înoată în mare, până la simplele conserve de sardine. Gastronomia portugheză se evidențiază prin simplitate, tradiție și un set riguros de reguli privind modul de preparare. Este locul unde există 365 de moduri de a găti codul sărat (bacalhau), unul pentru fiecare zi a anului. Totuși, în ciuda faptului că este foarte cunoscut pentru codul sarat – bacalhau, gastronomia portugheză este extrem de vastă, fiind clădita în aproape zece secole de istorie.

Care e preparatul portughez care-ți place cel mai mult?

Sardinele pescuite în perioada mai-octombrie în zona Centru – Nord a Portugaliei continentale, acum câteva decenii era considerat peștele celor nevoiași, însă acum este o delicatesă scumpă.

 

Să zicem că azi plec în Portugalia pentru prima oară. Spune-mi trei preparate pe care-mi recomanzi să le încerc acolo. Și de ce?

Dacă ajungeți pe timpul verii, evident recomand sardinele grase pe grătar cu cartofi fierți și salată de ardei copți. Trebuie să încercați și un preparat din Bacalhau – sunt foarte multe rețete, chiar mai multe de 365, pentru mine cel mai bun este Bacalhau a Lagareiro – preparat la gratar și cu mult ulei de măsline. Desigur, Cataplana nu poate fi ratată în Portugalia.

De câte pastel de nata e nevoie ca cineva să se îndrăgostească de acest desert tradițional portughez și de ce?

Eu cred că ar trebui să fie dragoste de la prima încercare, lângă cafeaua de dimineață este dulcele perfect.

Pastel de nata

Mâncarea portugheză se savurează mai bine pe ritmurile muzicii fado? De ce?

Muzica fado s-a născut in micile taverne din Lisabona și a ajuns să fie cântată în Casele de Fado care sunt cele mai cunoscute și vizitate restaurante din capitală, cred că sunt interdependente. Pentru mine personal este ciudat să ascult fado într-o sală de concerte.

Unul dintre preparatele tradiționale care mi-au plăcut foarte mult în Portugalia este cataplana. Putem să mâncăm cataplana la Dancing Lobster? Spune-ne mai multe despre acest preparat.

Sigur, cataplana nu poate lipsi din niciun meniu portughez veritabil. Acest preparat tradițional a împrumutat numele recipientului din cupru în care este servit în mod tradițional. Cataplana este o farfurie dublă în formă de scoică ce provine din perioada în care maurii ocupau Algarve, regiunea cea mai sudică și mai turistică a Portugaliei. O Cataplana autentică se pregătește cu fructe de mare și pește proaspete, cu legume abia culese, ulei de măsline, vin alb și condimente tradiționale